Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Μεσογειακή διατροφή – ένας τρόπος ζωής για εύκολη και υγιεινή διατροφή



Πυραμίδα Της Μεσογειακής Διατροφής

Ακολουθούν συμβουλές για το πως μπορείτε να χρησιμοποιείστε την Μεσογειακή Πυραμίδα από τη βάση ως την κορυφή. Στηρίξτε τα γεύματα σας κυρίως σε μια ποικιλία τροφών κοντά στη βάση της πυραμίδας.
  • Ψάξτε τρόπους για έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής. Το υγιεινό φαγητό δεν επαρκεί από μόνο του για μια υγιή ζωή.
  • Το μαγείρεμα και η απόλαυση ενός γεύματος με την οικογένεια και τους φίλους συμβάλλουν στην καλή υγεία.
  • Κάθε μέρα τρώτε περισσότερα προϊόντα ολικής, φρούτα, λαχανικά, όσπρια,  βότανα, καρυκεύματα, ξηρούς καρπούς και υγιή λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Αυτά είναι τα βασικά προϊόντα που πρέπει να ψωνίζετε, να προετοιμάζετε και να καταναλώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να τρώτε ψάρι και θαλασσινά, η καλύτερη πηγή ωμέγα 3, για την καρδιά και τον εγκέφαλο.
  • Το γιαούρτι, το τυρί, τα πουλερικά και τα αυγά βρίσκονται επίσης στην μεσογειακή διατροφή, αλλά σε λογικές μερίδες.
  • Το κόκκινο κρέας και τα γλυκά, στην κορυφή της πυραμίδας, αποτελούν τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο συχνά.
  • Το κρασί και το νερό είναι τα τυπικά ροφήματα στην Μεσογειακή Διατροφή. Εάν πίνετε κρασί, προσαρμόστε την ποσότητα σε ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες, δύο για τους άντρες. Και πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


  • Να χάσετε βάρος και να πετύχετε τους στόχους σας στον έλεγχο του
  • Να μειώσετε την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου και χρόνιων παθήσεων
  • Μείωση του άσθματος
  • Στην αποφυγή του διαβήτη
  • Να αποφύγετε την κατάθλιψη
  • Να μεγαλώσετε υγιέστερα μωρά
  • Να αποτρέψει την νόσο του Πάρκινσον

8 Απλά Βήματα Για Τη Μεσογειακή Δίαιτα Και Την Καλή Υγεία

  1. Να τρώτε πολλά λαχανικά. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές! Από ένα πιάτο με φρεσκοκομμένες ντομάτες, ελαιόλαδο, και φέτα, λαχανικά με σκόρδο, ευωδιαστές σούπες και βραστά, υγιεινές πίτσες, υγιεινούς συνδυασμούς στο φούρνο. Τα λαχανικά εκτός από σημαντικά στην Μεσογειακή Διατροφή είναι και εύγευστα. Μπορείτε να γεμίσετε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με αυτά τα υλικά στο μεσημεριανό και στο δείπνο;
  1. Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το γεύμα σας.  Αν τρώτε κρέας, μειώστε τις μερίδες σας. Για παράδειγμα μικρές λωρίδες κόντρα φιλέτο με τσιγαριαστά λαχανικά, ή να γαρνίρετε ένα πιάτο ζυμαρικών με ψιλοκομμένο προσούτο. Ως κυρίως γεύμα απολαύστε μικρότερες μερίδες, 85 γραμμάρια ή λιγότερο, κοτόπουλο ή καθαρό κρέας.
  1. Να τρώτε πάντα πρωινό. Ξεκινήστε την μέρα σας με τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως φρούτα και δημητριακά ολικής που θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα. Μούσλι, γιαούρτι και φρούτα ή μισό αβοκάντο λιωμένο, αλειμμένο  σε μια φέτα ψωμί ολικής.
  1. Να τρώτε θαλασσινά ή ψάρια δύο φορές την εβδομάδα. Ψάρια όπως ο τόνος, η ρέγγα, ο σολομός και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και τα οστρακοειδή όπως τα μύδια και τα στρείδια έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
  1. Να μαγειρεύετε ένα γεύμα χορτοφάγων μια φορά την εβδομάδα. Στηρίξτε το γεύμα σας στα όσπρια, τα δημητριακά ολικής και τα λαχανικά, και τονίστε τη γεύση με βότανα και καρυκεύματα. Όταν αισθάνεστε άνετα με ένα χορτοφαγικό γεύμα την εβδομάδα, αυξήστε το στα δύο.
  1. Χρησιμοποιείστε τα καλά λιπαρά. Περιλάβετε πηγές καλών λιπαρών στο ημερήσιο γεύμα σας, ειδικά, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και φιστίκια, ηλιόσπορους, ελιές και αβοκάντο.
  1. Απολαύστε μερικά γαλακτοκομικά. Προτιμήστε το απλό γιαούρτι και δοκιμάστε ποικιλία τυριών.
  1. Για επιδόρπιο, προτιμήστε φρούτο. Επιλέξτε από μια μεγάλη ποικιλία φρούτων ανάλογα την εποχή. Από φρέσκα σύκα, και πορτοκάλια, ρόδια, σταφύλια και μήλα. Αντί να καταναλώνετε το παγωτό και τα μπισκότα σαν καθημερινό επιδόρπιο κρατήστε τα για μια ειδική περίσταση ή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου