Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

10 Τροφές που Επιτέλους θα σας Βοηθήσουν να Χάσετε Βάρος








1.  Αυγά (Ολόκληρα)

Μέχρι πρόσφατα ήταν ο φόβος και ο τρόμος λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Τα πράγματα άλλαξαν όμως. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα αυγά δεν είναι υπεύθυνα για τις καρδιοπάθειες και οι επιστημονική κοινότητα αποδέχεται καθημερινά ότι τα αυγά δεν είναι και τόσο βλαβερά, όσο νομίζαμε.
Το καλύτερο..; Είναι ίσως η ιδανική τροφή που μπορείτε να φάτε αν θέλετε να χάσετε βάρος. Έχουν αρκετή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, υγιεινά λιπαρά, και μπορούν να σας χορτάσουν καταναλώνοντας λίγες θερμίδες. Αν τα συμπεριλάβετε στο πρωινό σας, θα έχετε δημιουργήσει ένα χορταστικό πρόγραμμα από τις πρώτες ώρες της ημέρας και θα είναι ευκολότερο να πειθαρχήσετε στα υπόλοιπα γεύματα σας.
Σημαντική σημείωση: Η πληθώρα των θρεπτικών συστατικών, βρίσκεται στον κρόκο των αυγών. Μην φοβάστε να τους καταναλώσετε. Δεν θα σας βλάψουν περισσότερο από μια ζαμπονοκασερόπιτα…

2.  Φυλλώδη Λαχανικά


Διαφορετικές τροφές, ακολουθούν διαφορετική πορεία για τον μεταβολισμό τους στο σώμα μας. Μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο πεινάμε, πώς λειτουργούν οι ορμόνες μας και πόσο λίπος μπορούμε να κάψουμε.
Η λίστα που σας παραθέτω σήμερα, περιέχει 10 από τις αγαπημένες μου τροφές, που με έχουν βοηθήσει να βελτιώσω την υγεία μου, αλλά και να καταφέρω να χάσω τα κιλά που έβαζα στόχο πολλές φορές στο παρελθόν. Για να τις δούμε λοιπόν μια μια…
Λάχανο, σπανάκι, μαρούλι… Είναι πολύ φθηνά, ιδιαίτερα χορταστικά και υπάρχουν παντού. Έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες όσο αφορά το αδυνάτισμα, οι οποίες τα φέρνουν στην δεύτερη θέση στη λίστα μας.
Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, λίγους υδατάνθρακες, σχεδόν ανύπαρκτο λίπος και μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες. Θέλετε κάτι περισσότερο για να τα βάλετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα; Είναι η καλύτερη επιλογή σας, αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες.
Τρώγοντας λαχανικά, προσφέρετε στον οργανισμό σας μερικά πολύ σημαντικά διατροφικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά) ενώ το υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το ασβέστιο που περιέχουν, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια σωματικού βάρους.

3.  Λιπαρά Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλες, ρέγκα) είναι απίστευτα υγιεινά και χορταστικά. Μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από την κουζίνα για πολλές ώρες, σε αναλογία με τις λίγες θερμίδες που περιέχουν.
Τα ψάρια γενικότερα, έχουν σημαντικές ποσότητες ιωδίνης. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, κάτι που είναι γνωστό ότι επηρεάζει άμεσα τα αποτελέσματα μιας δίαιτας στο σώμα σας.
Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στο σώμα μια γερή δόση Ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία μάχονται ενάντια στις φλεγμονές και κατά συνέπεια βοηθούν σε προβλήματα μεταβολισμού και παχυσαρκίας.
Το πρόβλημα με τον σολομό είναι ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά, μπορεί πολύ εύκολα να συσσωρεύσει διοξίνες, υδράργυρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μόλυβδο και διάφορες χρωστικές ουσίες, αν έχει ψαρευτεί σε μολυσμένα νερά. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέχετε ιδιαίτερα την αξιοπιστία του καταστήματος που θα αγοράσετε φρέσκα ψάρια.

4.  Σταυρανθή Λαχανικά

Όπως και τα υπόλοιπα λαχανικά, τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) έχουν πολλές φυτικές ίνες και μπορούν να αποτελέσουν την βάση της δίαιτας σας. Οι ίνες μπορούν να σας χορτάσουν για πολλές ώρες και οι θερμίδες των συγκεκριμένων λαχανικών, είναι σχεδόν αμελητέες.
Το ενδιαφέρον είναι, ότι τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν και αρκετές πρωτεΐνες. Ίσως όχι τόσες όσες έχουν τα όσπρια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, αλλά ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φυτικών ινών και λίγων θερμίδων, τα φέρνει άνετα στην τέταρτη θέση της λίστας με τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή ή μια αποτελεσματική δίαιτα.

5.  Άπαχο Μοσχαρίσιο Κρέας Και Στήθος Κοτόπουλου

Αν και το επεξεργασμένο κρέας είναι σίγουρα κάτι που θα έπρεπε να αποφεύγουμε, στην εποχή μας οι επιλογές είναι λίγο περιορισμένες όσο αφορά τα βιολογικά, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής. Παρόλα αυτά, το κόκκινο -μη επεξεργασμένο- κρέας ΔΕΝ αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας.
Στην δική μας περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι το κρέας μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας αν θέλετε να χάσετε βάρος. Ο λόγος; Μα η τεράστια ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας που περιέχει. Δεν θα βρείτε κάτι καλύτερο σε άλλη τροφή.
Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ χορταστικό συστατικό των τροφίμων και σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε 80 με 100 θερμίδες την ημέρα, απλά και μόνο επειδή τρώτε αρκετή στα γεύματα σας. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι αν αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών κατά 25-30%, μπορείτε να έχετε έως και 60% λιγότερες λιγούρες,να μειώσετε τις επισκέψεις στο ψυγείο τη νύχτα και να χάνετε ίσως και μισό κιλό την εβδομάδα. Απλά και μόνο επειδή τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες..!

8. Όσπρια

Μην κάνετε εξαιρέσεις. Οποιοδήποτε σχήμα ή όνομα έχουν τα φασόλια που θα βάλετε στην κατσαρόλα σας, θα κάνουν τη δουλειά τους. Τα όσπρια είναι άλλη μια κατηγορία τροφίμων που περιέχει, τι άλλο… πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αν δεν το καταλάβατε μέχρι τώρα, αυτός είναι ο συνδυασμός που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Το πρόβλημα με τα όσπρια, είναι ότι κάποιοι δυσκολεύονται να τα χωνέψουν σωστά και καλό θα ήταν να αφήνετε να μαγειρεύονται καλά πριν τα σερβίρετε.

9.  Σούπες

Είναι σημαντικό (όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές σε όσα διαβάσατε) να προτιμάτε τροφές που είναι χορταστικές και έχουν λίγες θερμίδες. Οι περισσότερες επιλογές σας θα έχουν συνήθως πολύ νερό, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα (αν και δεν τα έχω στη λίστα).

6.  Καυτερές Πιπεριές Τσίλι

Οι αγαπημένες μου! Θα τους δώσω την 6η θέση, μόνο και μόνο επειδή τις λατρεύω. Οι καυτερές πιπεριές, αν δεν το έχετε ακούσει ήδη πάρα πολλές φορές, περιέχουν καψαϊκίνη. Μια ουσία που έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει την πείνα και αποδεδειγμένα μπορεί να κάψει το λίπος στο σώμα σας, χωρίς να κάνετε καμία προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι την χρησιμοποιούν σε συμπληρώματα με στόχο το αδυνάτισμα και διαφημίζεται συνεχώς στην τηλεόραση.
Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι 1 γραμμάριο κόκκινες καυτερές πιπεριές, είναι αρκετό για να σας κόψει την πείνα και να πυροδοτήσει τον μεταβολισμό σας. Μην το παρακάνετε. Απλά αρχίστε να τις χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα σας, αντί για το μαύρο πιπέρι. Με τον καιρό θα γίνουν απαραίτητες στην κουζίνα σας και αν συνηθίσετε λίγο το κάψιμο, θα χρησιμοποιείτε μεγαλύτερες ποσότητες.

7.  Βραστές Πατάτες

Ομολογώ ότι δεν μου αρέσουν καθόλου. Ξέρω καλά ότι υπάρχουν συνταγές που μπορούν να τις απογειώσουν όμως. Καλό είναι να τις δείτε λίγο θετικά γιατί, έχουν λίγο από όλα! Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν τρώγοντας μόνο πατάτες. Κάτι θα σημαίνει αυτό.
Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν σε επαρκείς ποσότητες από την διατροφή τους και που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Υπάρχει μια λίστα η οποία κατατάσσει τις τροφές με βάση τον δείκτη κορεσμού (Satiety Index). Εκεί λοιπόν, η πατάτα βρίσκεται σε κάποια από τις κορυφαίες θέσεις, πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια… ότι είναι πολύ χορταστικές!
Σημείωση: Οι πατάτες, μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας πολύ γρηγορότερα από ότι η ζάχαρη και να οδηγηθείτε σε ανεβοκατέβασμα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αποθηκεύσετε λίπος, αλλά και να υποφέρετε από περιστασιακές υπογλυκαιμίες. Καλό θα ήταν να προσθέσετε στο μενού σας κάποια πηγή φυτικών ινών (ψωμί ολικής αλέσεως για παράδειγμα) και ελαιόλαδο, έτσι ώστε να περιορίσετε αυτή την έκρηξη σακχάρων και ινσουλίνης στο αίμα σας.
Μπορείτε όμως, ακόμα και σε τροφές που δεν περιέχουν πολύ νερό, να το προσθέσετε εσείς!
Αρχίστε να φτιάχνετε σούπες… Αν τις ίδιες ποσότητες φαγητού (κρέας, πατάτες, λαχανικά κλπ), αντί για ψήσιμο ή τηγάνισμα τα κάνετε σούπα, θα τις μετατρέψετε σε πολύ χορταστικά γεύματα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω επιστημονικά. Απλά, χορταίνετε περισσότερο ή μάλλον, νομίζετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και λοιπόν; Σημασία έχει να μην πεινάμε..!

10.  Cottage Cheese (Κότατζ Τσιζ)

’φησα για το τέλος, ακόμα μια αγαπημένη μου επιλογή. Πάντα πίστευα ότι αν αντικαταστήσετε ένα μεγάλο μέρος των τροφών που τρώτε με cottage cheese, θα χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.
Περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά και υδατάνθρακες. Είναι από τις τροφές που, κατά κάποιον τρόπο, ο οργανισμός σας καίει περισσότερες θερμίδες για να τις μεταβολίσει, από αυτές που είχατε καταναλώσει σε πρώτη φάση! Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ κάθε φορά που ξεκίνησα κάποια δίαιτα.

Ποιες Είναι Οι Δικές Σας Επιλογές;

Η λίστα είναι ατελείωτη και σίγουρα θα υπάρχουν καλύτερες επιλογές από αυτές που σας έδωσα. Οι 10 τροφές της λίστας μου όμως είναι αυτές που με έχουν βοηθήσει στο παρελθόν να τηρήσω το πρόγραμμα μου και να καταφέρω να πετύχω τα αποτελέσματα που ήθελα.
Το άρθρο είναι μια ευγενική προσφορά του Γιώργου Καρτάλια από το ArxizoDiaita.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου