Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μπαχαρικά: Το μυστικό για σίγουρο αδυνάτισμα!

Δέκα μπαχαρικά που ευνοούν το αδυνάτισμα
   

Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, καλό είναι να προσθέσετε ορισμένα μπαχαρικά στο φαγητό σας, τα οποία συμβάλλουν στην καύση θερμίδων, την απώλεια των περιττών κιλών αλλά και την αποτροπή της ανάκτησής τους.
Αυτό συνιστά η βρετανίδα διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Μαίρυλιν Γκλένβιλ, πρώην πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής (RSM) της Βρετανίας, η οποία εξήγησε προ ημερών στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι μελέτες δείχνουν πως μερικά μπαχαρικά πραγματοποιούν όσα υπόσχονται.
Να, λοιπόν, ποια είναι τα μπαχαρικά που μας αδυνατίζουν.
1. Τζίνσενγκ. Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι διεγείρει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό και επιταχύνει τον μεταβολισμό.
Για τις γυναίκες καλύτερο είναι το σιβηριανό τζίνσενγκ διότι το κλασικό (panaxτζίνσενγκ) είναι πιο ισχυρό και μπορεί να προκαλέσει «φτερουγίσματα» της καρδιάς, κατά την δρα Γκλένβιλ. Το κλασικό τζίνσενγκ συνήθως είναι πιο κατάλληλο για άντρες, πρόσθεσε.
Το τζίνσενγκ ταιριάζει πολύ ως προσθήκη σε σούπες (π.χ. κοτόσουπα).
2. Καυτερό πιπέρι. Η καψαικίνη (ή καψαϊκίνη), η δραστική ουσία που προσδίδει στις καυτερές πιπεριές και στα πιπέρια την χαρακτηριστική γεύση τους, αυξάνει τις καύσεις σωματικού λίπους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 5% και την καύση λίπους κατά 16%, κατά την δρα Γκλένβιλ.
Δοκιμάστε να προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι ή πιπεριές τσίλι στο φαγητό που μαγειρεύετε.
3. Κανέλα. Και αυτή διεγείρει τον μεταβολισμό, ενώ έχει ως πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βελτιώνει την αντοχή στην ινσουλίνη στα άτομα με τύπου 2 διαβήτη.
Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες κανέλας, διότι περιέχει μία ουσία (λέγεται κουμαρίνη) που ασκεί αιμολυτικές ιδιότητες (με άλλα λόγια, αραιώνει το αίμα).
Γι’ αυτό τον λόγο αντενδείκνυται το συγκεκριμένο μπαχαρικό σε άτομα με διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος και σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, τονίζει η δρ Γκλένβιλ.
Ένα τέταρτο ή μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα πασπαλισμένη στα κοκκινιστά φαγητά, στο γιαούρτι, σε χυλό με νιφάδες βρώμης, σε μήλα ή σε γλυκίσματα διαίτης μπορεί να σας βοηθήσει να χάνετε έως ένα κιλό το μήνα.
4. Μαύρο πιπέρι. Περιέχουν μία ουσία που λέγεται πιπερίνη και ασκεί παρόμοια δράση με την καψαϊκίνη. Όταν συνδυάζεται με άλλα καυτερά μπαχαρικά, η δράση της πολλαπλασιάζεται.
Φροντίστε, λοιπόν, να βάζετε μπόλικο μαύρο πιπέρι στα φαγητά σας.
5. Πικραλίδα. Τα φύλλα της περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες που προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας, καθώς και πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Οι ρίζες της, όμως, μπορεί ναανοίξουν την όρεξη, γι’ αυτό αντενδείκνυνται στις προσπάθειες για αδυνάτισμα, διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ.
Να προσθέτετε φύλλα πικραλίδας στις σαλάτες σας ή να πίνετε αφέψημα πικραλίδας μία φορά την ημέρα.
6. Σινάπι. Και αυτό περιέχει άφθονη καψαϊκίνη, και έτσι διεγείρει τον μεταβολισμό και τις καύσεις του λίπους.
Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ το λευκό σινάπι χρησιμοποιείται για την παρασκευή μουστάρδας.
Βάλτε, λοιπόν, μουστάρδα στα φαγητά σας (είναι κατάλληλη και για απλή σάλτσα γιαουρτιού). Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό (αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη).
7. Κουρκουμάς. Είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που παράγεται από τη ρίζα του ομώνυμου φυτού. Αποτελεί βασικό συστατικό του κάρυ στο οποίο προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα του.
Αν και δεν συμβάλλει στην απώλεια κιλών, εμποδίζει την συσσώρευση λίπους μετά το αδυνάτισμα - και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι το 95% όσων χάνουν βάρος, είθισται να το ξαναπαίρνουν, κατά την δρα Γκλένβιλ.
Να προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού κάρυ στα φαγητά σας.
8. Πιπερόριζα. Μπορεί να ασκεί την ίδια επίδραση με την καψαϊκίνη και έτσι να καίει λίπος.
Μπορείτε να την καταναλώσετε ως αφέψημα ή να προσθέτετε μία-δύο λεπτές φέτες από τη ρίζα της στα βραστά λαχανικά ή στο ψάρι σας.
9. Κύμινο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη του σε διαιτητικά πιάτα, διεγείρει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινο την ημέρα επί τρεις μήνες, αυξάνει κατά 1,5 κιλό την απώλεια βάρους.
Δοκιμάστε το ως καρύκευμα στο φαγητό (π.χ. σε σούπες, πικάντικο ρύζι αλλά και στα σουτζουκάκια).
10. Κάρδαμο. Αν και το πράσινο κάρδαμο είναι περισσότερο γνωστό για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, μπορεί να συμβάλλει και στην καύση του λίπους, λόγω της βελτίωσης του μεταβολισμού.
Δοκιμάστε το ως καρύκευμα στο φαγητό ή σε γλυκίσματα διαίτης.


Πηγή : Web Only



1 σχόλιο: