Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

PALEO DIET…ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ ΚΙΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣ

Paleo Diet: Η νέα μόδα
Τι θα λέγατε για μία δίαιτα που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε; Αν ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να γυρίσετε 2.000.000 χρόνια πίσω, στην Παλαιολιθική Εποχή.
Ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Google το 2013, την ακολουθούν με μανία πολλοί διάσημοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (π.χ. η ηθοποιός Megan Fox, το αστέρι του NBA Grant Hill, η ηθοποιός Jessica Biel, o ηθοποιός Matthew McConaughey, η Kim Kardashian και η Uma Thurman) και όπως έγραψαν πρόσφατα αμερικανικά μέσα, μόνο αν κάποιος ζει σε σπήλαιο γίνεται να μην την έχει ακούσει. Ο λόγος για την Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleo Diet) ή Δίαιτα των Σπηλαίων, όπως αλλιώς είναι γνωστή, η οποία έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια, αν και από ό,τι φαίνεται μετρά αρκετά χρόνια ζωής, αφού ο δημιουργός της, ο γαστρεντερολόγος Walter L. Voegtlin, την εμπνεύστηκε το 1974 (από τότε αρκετοί άλλοι επιστήμονες έχουν γράψει γι’ αυτήν). Πρόκειται για μία δίαιτα που μας προτείνει να τρώμε όσα -θεωρητικά- έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων. Επίσης, υπόσχεται ότι σε 6 εβδομάδες θα καταφέρουμε να χάσουμε ακόμα και 10 κιλά, αλλά και να απαλλαγούμε από τις ασθένειες της σύγχρονης εποχής, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η ακμή, τα αυτοάνοσα κ.λπ.
Τα επιτρεπόμενα
Η Παλαιολιθική Δίαιτα αποκλείει όλα τα τρόφιμα που μπήκαν στο διαιτολόγιο των ανθρώπων μετά τη Γεωργική Επανάσταση (έτσι ονομάζεται η μετάβαση του ανθρώπου από την ιδιότητα του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη σε αυτήν του γεωργού-κτηνοτρόφου, που συντελέστηκε πριν 10.000 χρόνια) και επιτρέπει όλα όσα έτρωγαν οι παλαιολιθικοί άνθρωποι – ή τουλάχιστον όσα οι δημιουργοί της δίαιτας θεωρούν ότι έτρωγαν. Δηλαδή φρέσκα φρούτα (με μέτρο τα αποξηραμένα και τα πολύ γλυκά, αυτά δηλαδή που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως π.χ. τα σταφύλια), λαχανικά, αυγά (μέχρι έξι την εβδομάδα), κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, κοτόπουλο, κυνήγι, ψάρια), θαλασσινά, ανάλατες ελιές και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Σημαντικό είναι όλα τα παραπάνω προϊόντα να είναι βιολογικά ή/και ελευθέρας βοσκής αν πρόκειται για ζωικά προϊόντα και τα κρέατα να είναι άπαχα (κατά το δυνατόν), ώστε να πλησιάζουν όσο περισσότερο γίνεται τα πρότυπα της «αγνής» διατροφής του ανθρώπου της Παλαιολιθικής Εποχής. Επίσης, επιτρέπονται σε περιορισμένες ποσότητες και κατά προτίμηση ωμά κάποια λιπαρά (ζωικά λίπη, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι μακαντέμια, αβοκάντο, λιναρόσπορος). Όσον αφορά τα υγρά, είναι απαραίτητη η κατανάλωση 1,5-2 λίτρων νερού την ημέρα και επιτρέπονται -πάντα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης- τα ροφήματα βοτάνων, ο καφές και οι χυμοί από φρέσκα φρούτα.
Τα απαγορευμένα
Η Παλαιολιθική Δίαιτα απαγορεύει οτιδήποτε συσκευασμένο και επεξεργασμένο, αλλά και κάποιες ομάδες τροφίμων που μπήκαν στη διατροφή του ανθρώπου -σύμφωνα με τους εμπνευστές της δίαιτας- μετά τη Γεωργική Επανάσταση. Έτσι, απαγορεύει τους υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά), τα αμυλούχα λαχανικά (όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πατάτες), τα φιστίκια, τα όσπρια, τη σόγια, το ρύζι, τα μακαρόνια, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, τυρί κ.λπ.), τα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, το αλκοόλ, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τους συσκευασμένους χυμούς, τα λιπαρά ή και επεξεργασμένα κρέατα, τις σάλτσες και όλα τα δημητριακά.
Γιατί θα μας βοηθήσει
Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι δημιουργοί της, πρόκειται για τη μοναδική δίαιτα που δεν φτιάχτηκε από ειδικούς, αλλά σχεδιάστηκε βάσει των όσων κατανάλωναν οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας, στα οποία η ανθρώπινη φύση μας είναι συνηθισμένη. Επίσης, είναι μία δίαιτα που βασίζεται στις πρωτεΐνες που μας χορταίνουν χωρίς να μας φορτώνουν με ιδιαίτερες θερμίδες. Αποκλείοντας τους υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά), δεν αφήνει τον γλυκαιμικό δείκτη της διατροφής μας να ανέβει ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να χάνουμε ευκολότερα βάρος και να μην ανεβαίνει απότομα και πολύ το σάκχαρό μας.
Πρωινό
* Μια ομελέτα είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή. Μπορείτε να βάλετε αυγά, μπρόκολο, μανιτάρια, κρεμμύδι, πιπεριές, γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ελαιόλαδο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας.
* Ένας φυσικός χυμός από γκρέιπφρουτ ή/και όποια άλλα φρούτα εποχής προτιμάτε.
* Ένα ζεστό ρόφημα-αφέψημα χωρίς ζάχαρη.
Δεκατιανό
* Μερικά φρούτα εποχής (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή
* 1 φέτα κοτόπουλο
ή γαλοπούλα (όχι όμως αλλαντικό)
ή 1 βραστό αυγό και λαχανικά κομμένα σε κομμάτια (π.χ. καρότα, πιπεριές, αγγούρι, ντομάτα) ή ανάλατους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους κ.λπ.)
Μεσημεριανό
*Φτιάξτε μια μεγάλη, πλούσια σαλάτα με διάφορα λαχανικά-σαλατικά (μαρούλι, λάχανο, ρόκα, σπανάκι κ.λπ.), πιπεριές, κουνουπίδι, αγγούρι, καρότα, αβοκάντο, καρύδια, αμύγδαλα και φέτες μήλου ή αχλαδιού. Ραντίστε τη με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
* Μαγειρέψτε στον ατμό ή ψητή ή βραστή οποιαδήποτε πρωτεϊνούχο τροφή (χωρίς την πέτσα και άπαχη) προτιμάτε, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, θαλασσινά, χοιρινό κ.λπ. Προσθέστε μυρωδικά, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Απογευματινό
* Φρούτα (φρέσκα ή/και αποξηραμένα)
* Ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια
Βραδινό
* Φτιάξτε μια εύγευστη σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, καρότα, αγκινάρες, φασολάκια, σπαράγγια ή όποια άλλα λαχανικά ή φρούτα θέλετε και προσθέστε ελαιόλαδο και λεμόνι.
* Μαγειρέψτε στον ατμό ή ψητή ή βραστή οποιαδήποτε πρωτεϊνούχο τροφή (χωρίς την πέτσα και άπαχη) προτιμάτε, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, θαλασσινά, χοιρινό κ.λπ. Προσθέστε μυρωδικά, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Τα 3 επίπεδα
Η Παλαιολιθική Δίαιτα έχει 3 επίπεδα.
Το καθένα διαρκεί 2 εβδομάδες και κάθε επίπεδο περιλαμβάνει έναν επιτρεπόμενο αριθμό ελεύθερων γευμάτων την εβδομάδα, όπου μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε (προφανώς και από τις απαγορευμένες τροφές της δίαιτας).
Το επίπεδο 1 επιτρέπει 3 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα.
Το επίπεδο 2 επιτρέπει 2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα.
Το επίπεδο 3 επιτρέπει 1 ελεύθερο γεύμα την εβδομάδα. Επιλέξτε το επίπεδο που θέλετε να ακολουθήσετε και μετά το πέρας των 2 εβδομάδων μπορείτε να αλλάξετε επίπεδο ή να παραμείνετε στο επίπεδο που αρχικά επιλέξατε μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η γνώμη του ειδικού
Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.SRD, κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας μελέτης παραγόντων κινδύνου για αγγειακά νοσήματα, ΕΜΠΑΚΑΝ, σχολιάζει σε σχέση με τη δίαιτα: “Πρόκειται για μια απλή και υγιεινή διατροφή από την οποία απουσιάζουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν πρόσθετα όπως αλάτι και ζάχαρη, αλλά και ενισχυτικά γεύσης. Είναι δίαιτα σχετικά πλούσια σε ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, καλής ποιότητας πρωτεΐνες που έχουν ως πηγή ενέργειας καλό και ποιοτικό λίπος και υδατάνθρακες από λαχανικά και φρούτα. Λείπουν τα όσπρια τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα δημητριακά ίσως και με καλύτερο τρόπο και τα γαλακτοκομικά που είναι σημαντικά, όχι όμως απόλυτα απαραίτητα, για το ασβέστιο, που μπορούμε επίσης να πάρουμε από σουσάμι, αμύγδαλα και ψάρια. Πέρα λοιπόν από την περιορισμένη ποικιλία και τη δυσκολία στην τήρηση είναι ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής το οποίο όμως για να πετύχει και την απώλεια βάρους πρέπει να έχει συγκεκριμένες αναλογίες και ποσότητες ώστε να εξασφαλίζει την επιθυμητή ενεργειακή μείωση. Θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει τη διατροφική επιλογή για κάποιες εβδομάδες.”
πηγη
http://www.vita.gr/diaita/xaste-varos/article/31603/paleodiet-h-nea-moda/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου