Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Τα 7 «θανάσιμα αμαρτήματα» που κάνετε μετά το γεύμα


Οι συνήθειες δύσκολα κόβονται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν την υγεία σας, οφείλετε να προσαρμόσετε τις επιλογές σας για το δικό σας καλό.
Πολλές από αυτές τις κακές συνήθειες, σίγουρα τις κάνετε και εσείς και αφορούν την κατάστασή σας μετά από ένα κύριο γεύμα.
Δείτε 7 βασικά λάθη που κάνετε μετά από ένα γεύμα και για ποιους λόγους αξίζει να προσπαθήσετε να τα διορθώσετε:
Καπνίζετε
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου αμέσως μετά από ένα γεύμα ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων το ένα μετά το άλλο. Μπορεί να σας χαλαρώνει ή να νιώθετε ότι σας βοηθάει στην πέψη, αλλά η αλήθεια είναι το κάπνισμα έχει συνδεθεί τόσο με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και με το έλκος στομάχου. Το στομάχι σας είναι πιο ευάλωτο στο τσιγάρο αμέσως μετά από ένα γεύμα.
Τρώτε φρούτα
Τα φρούτα είναι νόστιμα και υγιεινά επιδόρπια, αλλά όταν τα τρώτε αμέσως μετά το γεύμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμποδίζετε τη διέλευση των βαρέων τροφών από τα έντερα, οι οποίες ουσιαστικά "κολλούν" και καθυστερείται η διαδικασία της πέψης. Γι' αυτό πολλοί γιατροί συστήνουν την κατανάλωση φρούτων τουλάχιστον μια ώρα πριν ή μετά το κανονικό σας γεύμα.
Πίνετε τσάι
Το τσάι είναι όξινο και το οξύ αντιδρά αρνητικά στην πρωτεΐνη, την οποία την κάνει πιο σκληρή. Αυτό καθιστά δύσκολη την πέψη. Είναι μια κοινή πρακτική στην Ανατολή να πίνουν ζεστό τσάι πριν από κάθε γεύμα, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να το κάνετε τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα σας.
Χαλαρώνετε τη ζώνη σας
Είναι μια κακή συνήθεια. Όχι επειδή η χαλάρωση της ζώνης σας επηρεάζει τα έντερα, αλλά επειδή θα σας επιτρέψει να καταναλώσετε περισσότερη τροφή από όση χρειάζεστε ουσιαστικά και προκαλείται έτσι φούσκωμα και δυσπεψία. Η υπερκατανάλωση τροφής είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ.
Κάνετε μπάνιο
Μην κάνετε μπάνιο αμέσως μετά από ένα γεύμα. Το μπάνιο αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα σας (χέρια και πόδια). Αυτό μειώνει κατά συνέπεια την ποσότητα της ροής του αίματος προς το στομάχι σας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική πέψη.
Πηγαίνετε αμέσως για περπάτημα
Το περπάτημα αμέσως μετά το φαγητό δεν είναι καλή ιδέα. Ευθύνεται για την παλινδρόμηση οξέος και την δυσπεψία σε τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσετε για βόλτα με τα πόδια, αφού μόνο τότε η ήπια αυτή σωματική δραστηριότητα γίνεται επωφελής για την πέψη. Περπατήστε για περίπου 10 λεπτά και έτσι δεν θα αντιμετωπίσετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στομαχικές διαταραχές.
Πέφτετε αμέσως για ύπνο
Μετά από ένα γεύμα είναι σύνηθες να αισθάνονται πολλοί άνθρωποι υπνηλία. Θα πρέπει, ωστόσο να αποφεύγετε να κοιμάστε αμέσως, προκειμένου να περιορίσετε την δυσπεψία. Ο ύπνος επιβραδύνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της πέψης.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου