Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η Δίαιτα της σούπας

 


7 συνταγές για σίγουρο αδυνάτισμα

Το μυστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ζωμός και τα λαχανικά αποτελούν τα βασικά υλικά για όλες τις σούπες. Πρόκειται για δύο υλικά που όταν συνυπάρχουν δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού. Τα λαχανικά, πλούσια σε ίνες, όταν έρχονται σε επαφή με το νερό το αφομοιώνουν πλήρως. Έτσι, το στομάχι «φουσκώνει», εξαφανίζεται το αίσθημα της πείνας και καταναλώνουμε πολύ μικρότερες ποσότητες από το δεύτερο πιάτο.Επιπλέον, οι ίνες διαθέτουν και ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό. Δημιουργούν ένα είδος «φυτικού τείχους» στη διάρκεια της πέψης, περιορίζοντας την αφομοίωση λιπών, χοληστερόλης και σακχάρων. Στις δίαιτες, οι σούπες μπορούν να αποτελέσουν το ένα και μοναδικό πιάτο, όταν κατά περίσταση προστίθενται σ’ αυτές και το κρέας ή το ψάρι. Αρκεί να μαγειρεύουμε σούπες με χαμηλή θερμιδική αξία. Αυτό επιτυγχάνεται όταν τα λαχανικά είναι περισσότερα και χρησιμοποιούμε άπαχα κρέατα. Καθώς και όταν αποφεύγουμε τις σάλτσες, χρησιμοποιώντας μόνο λάδι και λεμόνι.Η κυτταρίτιδα πάλι προκαλείται από την τοξίνωση των ιστών και την κατακράτηση υγρών, ως αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου διατροφής. Υγρά και τοξίνες δημιουργούν ένα συμπαγές σύνολο που ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει. Με τα γνωστά αντιαισθητικά αποτελέσματα. Οι σούπες, πλούσιες σε λαχανικά και νερό, βοηθούν στην κυκλοφορία των υγρών στους ιστούς, ενώ οι ίνες καθαρίζουν το έντερο. μαζί ευνοούν την αποβολή τοξινών και επαναφέρουν την ισορροπία του εντέρου.
Οι 7 συνταγές

1. Σούπα με κουνουπίδι, ραδίκια και μοσχαρίσιο κρέας.

Είναι ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ το κουνουπίδι καταπολεμά την πρόωρη γήρανση και το ραδίκι περιέχει βήτα-καροτίνη που προστατεύει το δέρμα. Υλικά (για τέσσερα άτομα): 400 γρ. κουνουπίδι, 400 γρ. ραδίκια, 50 γρ. κρεμμύδια, ένα λίτρο ζωμός λαχανικών, 200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κομμένο κομματάκια, 70 γρ. παρμεζάνας, ένα αυγό, λάδι, αλάτι. Παρασκευή: Πλένετε και κόβετε σε κομματάκια το κουνουπίδι. Κάνετε το ίδιο με τα ραδίκια και τα βράζετε. Σε ένα σκεύος βάζετε το ψιλοκομμένο κρέας, το αυγό, 30 γρ. παρμεζάνας, αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κουνουπίδι και το κομμένο κρεμμύδι και ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών. Αφού βράσετε το μίγμα, προσθέτετε το κομμένο και βρασμένο ραδίκι, ρίχνετε την παρμεζάνα που απέμεινε, ένα κουτάλι λάδι και όσο λεμόνι θέλετε. Όπως θα διαπιστώσατε, το λάδι προστίθεται μετά το τέλος του μαγειρέματος, ενώ να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι γίνεται.

2. Σούπα με αγκινάρες, πατάτες και αστακό.

Υλικά (για τέσσερα άτομα): Τέσσερις αγκινάρες, 800 γραμμ. πατάτες, 400 ως 600 γραμμ. αστακός, 100 γραμμ. κρεμμύδι, σέλινο, δύο καρότα, δύο φύλλα δάφνης, λευκό κρασί, λάδι, αλάτι. Παρασκευή: Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζετε τον ζωμό με το σέλινο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη δάφνη. Μόλις βράσουν, προσθέτετε λίγο αλάτι. Βράζετε τον αστακό για οκτώ λεπτά και περιμένετε για δέκα λεπτά με σβηστή φωτιά. Μετά, αφαιρείτε το κέλυφος του αστακού και κόβετε σε κομματάκια την ψύχα του. Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε στα τέσσερα. Αποφλοιώνετε και κόβετε τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι, προσθέτετε τις πατάτες και τις αγκινάρες, περιμένετε να ροδίσουν και προσθέτετε λίγο λευκό κρασί. Τα βάζετε όλα μαζί στην κατσαρόλα και ψήνετε για είκοσι λεπτά. Μετά προσθέτετε τον αστακό.

3. Σούπα με μανιτάρια.

Υλικά (για τέσσερα άτομα): 800 γραμμ. μανιτάρια, λίγο σκόρδο, 10 γρ. μαϊντανός, 100 γρ. γάλα, 20 γρ. αλεύρι, 4 φρυγανιές, λευκό κρασί, λάδι και αλάτι. Παρασκευή: Πλένετε τα μανιτάρια προσεκτικά και  βάζετε σε μια κατσαρόλα τα μικρά κομματάκια μανιταριών που περισσεύουν στο καθάρισμα, προσθέτετε δύο λίτρα νερού, προσθέτετε τον μαϊντανό και βράζετε έως ότου μειωθεί κατά το ήμισυ η ποσότητα του νερού. Τα μεγάλα τμήματα των μανιταριών τοποθετούνται σε ένα τηγάνι, μαζί με το λάδι και το σκόρδο. Αφαιρείτε μερικά που θα χρησιμεύσουν για τη διακόσμηση της πιατέλας και προσθέτετε το αλεύρι. Ρίχνετε το λευκό κρασί, προσθέτετε τον ζωμό, ψήνετε έως ότου μειωθεί κατά το ήμισυ και ανακατεύετε. Βάζετε πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέτετε το γάλα και αλάτι και περιμένετε έως ότου πήξει το μίγμα. Προσθέτετε τα κομματάκια των μανιταριών με τον μαϊντανό.

4. Σούπα από σιτάρι και φακές.

Υλικά ( για τέσσερα άτομα): 100 γρ. σιτάρι, 100 γρ. φακές, σέλινο, δύο καρότα, ένα κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά, 200 γρ. σάλτσα ντομάτας, 30 γρ. λευκό κρασί, λάδι, αλάτι. Παρασκευή: Βάζετε το σιτάρι σε μια κατσαρόλα, καλύπτετε με πέντε εκατοστά νερού και βράζετε για είκοσι λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζετε τις φακές, καλύπτοντάς τις με τέσσερα εκατοστά νερού, προσθέτετε το σέλινο, τα καρότα και το κρεμμύδι και βράζετε για δεκαπέντε λεπτά. Αλατίζετε άλλο σκεύος βράζετε τη ντομάτα με τα μυρωδικά. Μετά προσθέτετε το σιτάρι και τις φακές και τέλος το λάδι.

5. Σούπα με ρεβίθια, γαρίδες και πέστο.

Υλικά (για τέσσερα άτομα): 200 γρ. ρεβίθια, σέλινο, ένα καρότο, 40 γρ. κρεμμύδι, 280 γρ. γαρίδες, 20 γρ. μυρωδικά, βασιλικός, 20 γρ. παρμεζάνας, 5 γρ. καρύδια, λίγο σκόρδο, λάδι, αλάτι. Αφήνετε τα ρεβίθια σε κρύο νερό για τουλάχιστον οκτώ ώρες, ξεπλένετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Κόβετε και πλένετε τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο, τα προσθέτετε στα ρεβίθια και τα μυρωδικά και βράζετε για μια ώρα. Προσθέτετε τον βασιλικό, τα κρεμμύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα τηγάνι ψήνετε τις γαρίδες. Ενώνετε μίγμα και γαρίδες και σερβίρετε.

6. Σούπα από κολοκύθα με μουστάρδα και αμύγδαλα.

Υλικά (για τέσσερα άτομα): 800 γρ. κολοκύθας, 100 γρ. μουστάρδας, 40 γρ. αμύγδαλα, 40 γρ. παρμεζάνας, 200 γρ. ντομάτες, 50 γρ. σέλινο, 50 γρ. καρότα, δύο φύλλα δάφνης, 100 γρ. κρεμμύδια, λευκό κρασί, λάδι και αλάτι. Κόβετε όλα τα λαχανικά, τα πλένετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με λάδι. Ψήνετε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε το λευκό κρασί, καλύπτετε το μίγμα με νερό και ψήνετε για 20 λεπτά. Μετά το τέλος του βρασμού προσθέτετε το λάδι, το αλάτι και τριμμένα τα αμύγδαλα και την παρμεζάνα. Αμέσως μετά περιχύνετε με τη μουστάρδα.

7. Σούπα με λαχανικά, πατάτες και ψάρι.

Υλικά (για τέσσερα άτομα): 400 γρ. διάφορα λαχανικά, 600 γρ. πατάτες, 4 φιλέτα λευκό ψάρι, 400 γρ. ντοματάκια, 100 γρ. πράσινες ελιές, δύο κρεμμύδια, λάδι, αλάτι. Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια, προσθέτετε τα κομμένα λαχανικά. Καθαρίζετε τις ντομάτες, τις βάζετε σε βραστό νερό για δέκα δευτερόλεπτα. Αφαιρείτε τον φλοιό και τις κόβετε στα τέσσερα, αφαιρώντας τους σπόρους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τα λαχανικά, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις ελιές και τα αφήνετε να σιγοψηθούν σε λίγο λάδι. Μετά καλύπτετε το μίγμα με νερό, προσθέτετε τις ντομάτες και αλατίζετε. Ψήνετε για 15 λεπτά. Ψήνετε χωριστά το ψάρι σε νερό, το προσθέτετε στην κατσαρόλα με το μίγμα λαχανικών και ψήνετε για άλλα πέντε λεπτά.
πηγη
http://www.elzoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου